Vertaisverkko.comLähetä palautetta
ETUSIVU TIETO- TURVA RIPPAUS JA POLTTO VIDEO JA AUDIO KUVAN- KÄSITTELY SELAIMET, IRC-, SÄHKÖPOSTI TOIMISTO- OHJELMAT LINKIT SEKALAISET SIVUT
Tietosuojakäytäntö  

Ansaitse lisätuloja sivuillasi: Google AdSense

    Mainokset / Advertisements
Maailmassa on internet-julkaisijoille tarkoitettuja mainostusohjelmia pilvin pimein. Julkaisijat siis ansaitsevat esimerkiksi pienen komission kun joku klikkaa verkkokaupan mainosbanneria sivullasi ja päätyy verkkokauppaan ja ostaa sieltä jotain. Tällaiset mainostusohjelmat saattavat vaatia englanninkieliset sivut ja riittävän kävijämäärän sivuillasi, jotta edes pääset näihin ohjelmiin mukaan. Suurin ongelma tällaisissa perinteisissä mainostusohjelmissa ovat kohdistamattomat graafiset bannerit, joiden viesti harvoin innostaa banneria klikkaamaan saati sitten ostamaan jotain bannerin takana olevasta verkkokaupasta. Ihmiset ovat vuosien varrella yksinkertaisesti tulleet immuuneiksi bannereille. Niitä näkyy kaikkialla, jo niiden palkkimainen, usein liikkuva graafinen ulkoasu aiheuttaa automaattisesti ja huomaamatta vastustusreaktion, eikä bannereita klikata. Suomessa ja suomalaisille sivustoille näitä suoraan klikkauksista tai klikkausten kautta tulleista myynneistä rahaa tarjoavia ns. kumppanuusohjelmia ei ole liikaa tarjolla, tunnetuimmat lienevät Tradedoubler ja Google AdSense. Tässä artikkelissa keskitytään jälkimmäiseen.

Google AdSense

Google AdSense on julkaisijoille tarkoitettu mainostusohjelma, joka aloitti toimintansa vuoden 2003 puolivälissä. AdSensen suuri etu verrattuna perinteisiin mainostusohjelmiin on mainosten automaattinen kohdistettavuus ja tekstimuotoiset mainokset.

Mainosten kohdistettavuus tarkoittaa sitä, ohjelma osaa kohdistaa mainosten sisällön www-sivujesi sisältöön automaattisesti sivuston tekstisisällön perusteella. Jos vaikkapa perustat sivuston jolla käsitellään ja arvostellaan uusimpia elokuvia, sivuilla saattaa AdSense-mainoksina näkyä videovuokraamojen tarjouksia jne. Jos uusista elokuvista kiinnostunut nettisurffailija päätyy esimerkiksi hakukoneen kautta sivuillesi ja lukee elokuva-arvosteluja, hän helposti myös klikkaa mainosta jossa luvataan 2 DVD-leffaa ilmaiseksi.

Toinen etu on tekstimuotoiset mainokset. Nämä tekstimuotoiset mainokset voidaan sijoittaa luontevasti esimerkiksi upotettuna sivun varsinaisen tekstisisällön sisään tai viereen ja ne eivät aiheuta sellaista vastareaktiota ihmisissä kuin perinteiset välkkyvät ja vilkkuvat mainosbanneripalkit.

Liittyminen Google AdSense mainostusohjelmaan

Liittyminen ohjelmaan on ilmaista ja mainosten lisääminen sivuille helppoa. Ohjelma ei liene hyväksy ihan kaikenlaisia sivustoja mukaan, vaan sivuston tulisi noudattaa hyviä tapoja (ei zeksiä, hakkerointia jne).

Kuinka paljon Google AdSensella ansaitsee?

Se, kuinka paljon Google AdSensella voi ansaita riippuu mm. klikkauspalkkioista, mainosten sijoittelusta, muodoista, väreistä ja erityisen paljon luonnollisesti siitä kuinka paljon vierailijoita sivustolla käy. Klikkauspalkkiot vaihtelevat parista sentistä jopa yli kymmeneen dollariin per klikkaus, keskiarvon ollessa kuitenkin monesti luokkaa 5-30 senttiä/klikkaus (riippuu pitkälti sivun sisällöstä). Mainokset tulisi sijoittaa sivun sisältöön nähden luonteviin paikkoihin joista ne huomataan.

Korkea mainosten CTR (klikkaus%) saavutetaan sivustolla, jolle tullaan hakukoneen hakutulosten kautta, ja jossa näytetään sisältöön sopivia mainoksia pitkälti Googlen heatmapin osoittamalla tavalla. 336 x 280 kokoinen suorakulmio ilman reunaviivaa sivuston muuhun sisältöön sopivilla väreillä toimii hienosti. Mitä tarkemmin sivun sisältöön sopivia mainoksia löytyy näytettäväksi, sitä suurempi todennäköisyys että vierailija mainosta klikkaa. On vaikea määritellä mikä aihealue on tuottavampi kuin toinen, mutta yleissääntönä voi pitää, että sivun teema/aihe pitäisi jotenkin liittyä johonkin tuotteeseen tai palveluun, ja että tälle teemalle yleensäkin löytyy relevantteja mainostajia. Monesti paremmin klikkauksesta maksavalle aiheelle voi olla vaikea saada tarpeeksi liikennettä, ja päinvastoin.

Kuvitellaanpa että sinulla on sisällöltään mielenkiintoinen sivusto, jolla käy kuukaudessa keskimäärin vaikkapa 45000 uniikkia kävijää ja Google AdSense-mainoksia sisältäviä sivuja ladataan esimerkiksi keskimäärin noin kaksi sivua/kävijä = 90 tuhatta sivua. Jos näillä sivuilla olevien mainosten klikkausprosentti on esimerkiksi 15 ja mainosten keskimääräinen klikkauspalkkio mainostajalle on niinkin alhainen kuin 10 senttiä, ansaitset kuukaudessa lisätuloja sivustollasi: 90000 x 0,15 x 0,10 = 1350 dollaria = vajaa 900 euroa. Tämä on tietenkin vain teoreettinen laskelma. Monet web-julkaisijat ansaitsevat AdSensen avulla edelliseen esimerkkiin viitaten huomattavasti suurempia summia, toiset taas paljon pienempiä.

Google AdSensesta voit lukea lisää täältä: Google AdSense.

Sivuston hakukoneoptimoinnista voit lukea täältä: Hakukoneoptimointi.