Kurssikuvaajat ja laskelmat

Tietosuojakäytäntö  
MAINOKSET / ADVERTISEMENTS

Tällä sivulla esitellään erilaisia rahastojen kurssikehityksiä ja niiden vaikutus lopulliseen tuottoon kun rahastoon sijoitetaan rahaan säännöllisesti. Hallinnointikuluina on käytetty 1,50% ja lunastus- ja merkintäkuluina 1%. Laskelmat eivät ole aivan tarkkoja (laskettu vuositasolla), ja 15 vuoden sijoitusaikaa voidaan tietenkin kuvitella paljon lyhyemmäksikin ajaksi. Tärkeää on ymmärtää kuinka kurssin kehitys vaikuttaa lopulta lunastettavaan voittoon, kun ajatellaan säännöllistä rahastosijoittamista. Tosiaankin, jos rahaston kurssi polkisi 15 vuotta suunnilleen paikallaan (nousua alle 100%), jo 1,5%:n hallinnointikulut söisivät jopa yli puolet lunastettavasta voitosta. On siis tärkeää, että rahaston vuotuiset hallinnointi- ja säilytyskulut ovat kohtuullisen pieniä ja että rahasto on historiallisestikin pärjännyt ainakin kohtuullisesti verrattuna muihin vastaaviin rahastoihin ja indekseihin.

Alla oleva ensimmäinen kuvaaja havainnollistaa, kuinka sijoitusvoitto (tai tappio) muodostuu jatkuvassa rahastosijoittamisessa. Ensin rahaston kurssi laskee voimakkaasti ja on alhaisimmillaan -50% verrattuna alkuperäiseen arvoonsa ja kokonaissijoituksen ollessa tappiolla -28%. Kun rahaston kurssi on noussut vajaat 50% alkuperäisestä arvostaan, kokonaissijoituksen arvo on noussut jo 85%. Kurssihuippu saavutetaan 150%:n kohdalla jolloin kokonaissijoituksen tuotto on 188%. Tämän jälkeen kurssi laskee arvoon, joka on noin 80% alkuperäistä kurssiarvoa korkeammalla ja myös kokonaissijoituksen tuotto on 80%. Tämän jälkeen rahaston kurssi lähtee taas nousuun.

Kuvaajasta voidaan helposti todeta, että kurssinousu kurssinotkosta nostaa helposti kokonaistuoton mahdolliselta miinustuotolta plussalle säännöllisessä rahastosijoittamisessa. Toisaalta jo pienikin kurssilasku rahaston huippukohdasta laskee kokonaissijoituksen tuottoa paljon verrattuna sen huippuarvoon. Jos taas kuvitellaan että säännöllinen rahastosijoittaminen on aloitettu kurssihuipulla (tuottoprosentti merkitty kuvaajaan punaisella), niin kokonaissijoitus on lopussa plussalla, koska kurssi on taas hieman noussut kurssinotkosta.Alla olevassa kaaviossa esitellään eri suuruisten vuosittaisen hallinnointi- ja säilytyspalkkion suuruuden vaikutus lopulliseen tuottoon säännöllisessä rahastosijoittamisessa. Tässä esimerkissä rahaston kurssin kuvitellaan nousevan 10 vuoden aikana joka vuosi 15%, eli kokonaiskurssinousu on 10 vuoden päästä noin 300% ja kokonaissijoituksen arvon nousu vajaat 150%. Kaaviossa esitetään kuinka monta prosenttia eri suuruiset hallinnointi- ja säilytyspalkkiot syövät lopullisesta voitosta ennen muita kuluja ja veroja. Esimerkin mukaan 10 vuodessa 1%:n hallinnointi- ja säilytyspalkkio vie voitosta 8%, kun taas 3%:n palkkio vie voitosta jo 24%.Alla erilaisia kurssikuvaajia ja niiden tuottoja.