Vertaisverkko.comLähetä palautetta
ETUSIVU TIETO- TURVA RIPPAUS JA POLTTO VIDEO JA AUDIO KUVAN- KÄSITTELY SELAIMET, IRC-, SÄHKÖPOSTI TOIMISTO- OHJELMAT LINKIT SEKALAISET SIVUT
Tietosuojakäytäntö  

Tiedostojen salaaminen, rekisterinpuhdistajat ja muut työkalut

    Mainokset / Advertisements


TrueCrypt

TrueCrypt on näppärä avoimen lähdekoodin ohjelma arkaluontoisten ja salaisten tiedostojen ja kansioiden salaamiseksi ulkopuolisilta. Salata voidaan kokonainen kovalevyn osio, USB-muistilaite, floppy-levyke jne. Salaaminen tapahtuu erilaisten salausalgoritmien avulla. Ohjelma sisältää paljon eri asetuksia ja tiedostot voi salata todella tehokkaasti mm. hidden volumen avulla jos joku saa ulkopuolinen saisikin selville määritellyn salasanan. Normaalissa käytössä riittää kuitenkin hyvin oletusasetukset.

Pikaohje: Valitse ensin Drive (vaikkapa Z:), paina Create Volume -> Create a standard TrueCrypt volume -> Valitaan minne tämä osio luodaan, eli valitaan esim. jokin tyhjä tekstitiedosto, joka toimii osion "isäntänä" (host). Valitaan osion koko ja annetaan salasana. Salasanaksi kannattaa antaa sellainen jonka varmasti muistaa jatkossa. Lopuksi formatoidaan tämä uusi luotava osio. Tämän jälkeen mennään ohjelman alkuikkunaan ja valitaan Select Filen kautta se aiemmin määritelty tyhjä tekstitiedosto ja painetaan Mount ja annetaan salasana. Tämän jälkeen asema Z näkyy mm. resurssienhallinnassa yhtenä asemista ja sinne voidaan siirtää tiedostot, jotka halutaan piilottaa muilta. Lopuksi mennään takaisin ohjelmaan ja painetaan Dismount, jolloin tämä asema Z ei enää näy koneessa. Jos avaat tämän aiemmin tyhjän tekstitiedoston, se on nyt täynnä sekasotkua. Tätä tekstitiedostoa ei luonnollisesti kannata poistaa koneelta ;) Toimii käyttöjärjestelmissä Windows XP/2000/2003 ja Linux.

TrueCrypt saa arvosanan: 5/5


EasyCleaner

EasyCleaner on kätevä ohjelma jolla voi nopeuttaa konetta ja saada lisää levytilaa poistamalla vialliset rekisteritietueet, turhat tiedostot ja duplikaattitiedostot. Ohjelma näyttää pallukoilla, mikä on haitallinen komponentti (punainen) ja mikä luultavasti ei (vihreä). EasyCleanerin toimintoja on mm. rekisterin puhdistus, lisää/poista puhdistaja (näyttää mm. haitalliset asennetut ohjelmat), turhien ja duplikaattitiedostojen poistaminen, viallisten pikakuvakkeiden poistaminen, koneen tilankäytön tarkastelu mm. hakemistoittain, käynnistyksen yhteydessä käynnistyvien ohjelmien hallinta, internet explorer-selaimen väliaikaisten, evästeiden ja sivuhistorian poistaminen, usein käytettyjen tiedostojen listan tyhjentäminen. Ohjelma on saatavissa monille eri kielille, myös suomeksi.

EasyCleaner 2.0 saa arvosanan: 4½/5


Eraser

Eraser on työkalu tiedostojen poistamiseen peruuttamattomasti tietokoneen kovalevyltä. Ohjelma ylikirjoittaa poistettavat tiedostot monta kertaa monimutkaisilla tavoilla (Gutman, USDoD ja muut). Kotikäytössä ohjelmalla tuskin on paljon käyttöä, mutta yrityksissä esimerkiksi konekannan uusimisen yhteydessä ohjelmalla voi täydellisesti poistaa tiedot vanhoista koneista. Eraseria on helppo käyttää, poistettavat hakemistot tai tiedostot voidaan poistaa klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella poistettavan hakemiston/tiedostojen päällä ja valitaan valikosta erase. Eraser on monia muitakin (BCWipe, Evidence Eliminator, NoEvidence, WindowWasher, AnalogX) tiedostojen poisto-ohjelmia käyttäneiden mielestä paras ohjelma tiedostojen poistamiseen täydellisesti ja pysyvästi.

Eraser saa arvosanan: 4½/5

Lisää lähinnä nettisurffailuun tarkoitettuja selainten lisäsovelluksia on täällä: Sovelluksia selaimeen (Add-ons).