Vertaisverkko.comLähetä palautetta
ETUSIVU TIETO- TURVA RIPPAUS JA POLTTO VIDEO JA AUDIO KUVAN- KÄSITTELY SELAIMET, IRC-, SÄHKÖPOSTI TOIMISTO- OHJELMAT LINKIT SEKALAISET SIVUT
Tietosuojakäytäntö  

Tietoturvaohjelmat

    Mainokset / Advertisements


Yrityksissä on tärkeää suojata tietokoneet ja palvelinkoneet päivitettävillä palomuuri- ja virustorjuntaohjelmistoilla. Nämä ohjelmat ovat usein maksullisia. Myös kotikone kannattaa ehdottomasti suojata tietoturvaohjelmilla, eikä niistä tarvitse maksaa mitään. Internet-operaattorit tyrkyttävät liittymän avaajille yleensä maksullisia tietoturvaohjelmia; miksi maksaa turhaan, kun parempia ilmaisiakin ohjelmia on tarjolla. Tietoturvaksi riittää ahkerassakin nettikäytössä 1 tehokas palomuuri ja pari kolme hyvää päivitettävää virustorjunta- ja spyware + adware-torjuntaohjelmistoa. Ne suojaavat mm. ettei kukaan ulkopuolinen pääse internetyhteyden kautta tunkeutumaan koneellesi, ettei ruudulle ala yhtäkkiä pomppimaan mainosikkunoita, ettei kone rupea hidastumaan/jumittumaan, ettei koneeltasi varasteta jotain arkaluontoista/salaista tietoa ja käytetä sitä ja ettei koko käyttöjärjestelmä mene niin sekaisin ettei auta muu kuin heittää hyvästit tallennetuille (usein hyvinkin tärkeille) tiedostoille ja formatoida koko kone uudestaan ja asentaa käyttöjärjestelmä ja ohjelmat uudelleen.

Tietokoneen voi myös asettaa etsimään uudet tietoturvapäivitykset automaattisesti (vaikkakaan järjestelmän omat suojaukset eivät suojaa konetta ollenkaan täydellisesti). Automaattiset päivitykset asetetaan käyttöjärjestelmän ohjauspaneelista kohdasta automaattiset päivitykset. Automaattiset päivitykset toimivat käyttöjärjestelmissä Windows XP, Windows 2000 (Service Pack 3 tai uudempi täytyy olla asennettu) ja Windows Millenium Edition.

Sähköpostin käytössä kannattaa aina poistaa tuntemattomilta tulleet spam-viestit samantien eikä ainakaan avata niissä mahdollisesti olevia linkkejä tai liitetiedostoja, olivatpa ne mitä muotoa tahansa.
ILMAISET JA PARHAAT TIETOTURVAOHJELMAT
(EI MITÄÄN 15-30 PÄIVÄN KOKEILUVERSIOITA):


Palomuuriohjelmat
Virustorjuntaohjelmat
Spy-, adware- ja troijalaisten torjuntaohjelmat
Muut työkalut


Mikäköhän juttu se palomuuri mahtaa olla?

Palomuuri on ohjelma, joka toimii "muurina" internetin välityksellä tulevia ei-toivottuja yhteydenottoja vastaan. Palomuuriohjelma siis huomaa, milloin esimerkiksi joku hakkeri tai jokin virus yrittää ottaa yhteyden koneellesi ja estää sen yhteydenoton. Palomuuri estää siis kaiken ei-toivotun liikenteen koneesi ja internetin välillä. Ilman palomuuria kuka tahansa etevä hakkeri voi ottaa yhteyden koneellesi ja esimerkiksi käyttää sitä kuin omana koneenaan levittäen koneesi kautta vaikkapa viruksia sähköpostiohjelmasi kautta.

Palomuuriohjelman tarkoitus on olla käynnissä aina (normaalisti). Palomuuriohjelmissa on yleensä monia asetuksia joita voi muuttaa oman tarpeensa mukaan, mutta oletusasetukset ovat usein kaikkein käytännöllisempiä. Näitä asetuksia on mm. turvallisuustaso; jos tasoksi asettaa esimerkiksi mediumin, palomuuriohjelma kertoo, että tällä tasoasetuksella muut voivat nähdä tietokoneesi sisällön ja tiedostot, mutta eivät voi niitä käyttää ja levittää jne. Hälytysten näyttö kannattaa pistää pois päältä, muuten palomuuriohjelma voi ilmoittaa ponnahdusikkunoilla parin minuutin välein mistä IP-osoitteesta tuli taas hyökkäys. Normaalisti aina kun on asentamassa ohjelmaa joka tarvitsee internetyhteyttä (tämä ohjelma voi olla P2P-ohjelma, virustorjuntaohjelma, ohjelma jonka kautta lähetetään digikuvia netin kautta kehitettäväksi jne jne), palomuuriohjelma normaalisti kysyy annetaanko asennettavalle ohjelmalle oikeus ottaa yhteys internettiin, tällöin tulisi vastata kyllä (allow) ja mahdollisesti ruksata kohta että palomuuriohjelma muistaa tämän vastauksen jatkossakin. Silloin jos ei ole asentamassa mitään ohjelmaa ja yhtäkkiä auki pomppaa ikkuna, jossa kysytään annetaanko jollekin tiedostolle (esim. services.exe) oikeus ottaa yhteys (serveriin/"luotettuun yhteyteen" (trusted zone)/internetiin), niin tällöin pitäisi ehdottomasti vastata ei (deny). Yleensä tällöin on kyseessä jokin haittaohjelma; virus, troijalainen tai muu tuholainen.

Mitäs ne virustorjuntaohjelmat tekee?

Virustorjuntaohjelmat ja spyware & adware-ohjelmat torjuvat virusten, matojen ja muiden haittaohjelmien kuten vakoiluohjelmien toimintaa. Yleistäen voi sanoa että kaikki tällaiset ohjelmat ovat tietokoneellesi ja/tai tietokoneesi käytölle haitallisia. Nämä ohjelmat voivat tehdä mitä vain tietokoneelle. Jotkin niistä ei tee juuri mitään, jotkin taas voivat vaikka tuhota kaikki koneen tiedostot ja tehdä koneesi käyttökelvottomaksi, ne voivat kerätä kaiken tiedon koneeltasi ja voivat lähettää huomaamatta sähköpostisi kautta millaisia viestejä ja liitetiedostoja tahansa sähköpostiohjelmasi osoitekirjassa oleviin osoitteisiin jne. Viruksia ja matoja voi tulla mm. sähköpostin liitetiedostojen, nettisivujen, asennettujen ohjelmien jne kautta. Voi sanoa, että matoja ja viruksia tulee yleensä avattujen roskapostiviestien liitetiedostojen kautta ja p0rn0-, warez/hacking-, yms sivuilta. Niitä ei siis tule "normaaleilta" www-sivuilta. Yleensä viruksen tai madon olemassaolon huomaa vasta kun ruudulle alkaa pomppimaan ikkunoita joissa esim. kehoitetaan ostamaan jotain tai ilmoitetaan jostain virheestä (vaikkapa wininet.dll not found). Ahkerassa nettikäytössä virustorjuntaohjelman ja spy/adware-torjuntaohjelman kannattaa antaa tarkistaa kone ainakin kerran viikossa mahdollisista viruksista ja madoista. Monissa ohjelmissa on säännöllinen automaattinen päivitys, jolloin säännöllisin väliajoin tietokoneen käynnistyksen jälkeen ohjelmaikkuna hyppää ruudulle ja kysyy voiko uusimmat ohjelmatiedot päivittää, tällöin ohjelman kannattaa antaa päivittää ohjelman käyttämät tiedot (esim. uusista viruksista tietokannassa). Joissakin ohjelmissa päivittäminen täytyy tehdä manuaalisesti upgrade/update tms -painikkeen avulla.

Rekisterinpuhdistaja?

Nykyisten Windows-käyttöjärjestelmien rekisteritietokanta sisältää sekä järjestelmän itsensä että ohjelmien konfiguraatiotiedot. Rekisterinpuhdistaja puhdistaa käyttöjärjestelmän rekisterin tiedot niistä osoitteista, jotka viittaavat osoitteisiin joita ei ole olemassa. Näiden tietojen poistaminen nopeuttaa konetta usein huomattavasti. Monet spy & adware-torjuntaohjelmat sisältävät myös rekisterinpuhdistustoiminnon.